7 – Belasting tips voor woningeigenaren

Wij hebben wat tips voor huizenkopers maar ook voor woningeigenaren op een rijtje gezet.

1. Aankoopkosten
Bij de aankoop van een woning moet je rekening houden met 4% extra kosten bovenop de aankoopsom bijvoorbeeld de kosten van hypotheekadviseur, de notaris, taxatie en een bouwkundig rapport  (altijd aan te raden). Deze kosten kun je naast rente in het eerste jaar aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1.

2. Verbouwing
De kosten van een woningverbouwing zijn niet aftrekbaar als je deze direct betaald. Als hiervoor een lening met annuïtaire aflossing is afgesloten, kan het wel.

3. Aflossen
Als je spaargeld hebt waarvan de spaarrente onder 1,2% vermogensrendementsheffing ligt is het aan te overwegen om extra af te lossen.

4. Verhuren aan student
Stel dat je een kamer leeg hebt staan, dan zou je kunnen overwegen om die aan een student tewww. verhuren. Je genereert dan inkomsten. Let er wel op dat je een deel van de hypotheekrente dan niet mag aftrekken in box 1. Het gaat wel alleen om het leningdeel dat in verhouding staat tot die kamer (kameroppervlakte / woningoppervlakte).

5. Scheiden
Als je gaat scheiden, maar de boedelverdeling nog niet is afgerond. Dan kun je nog wel tot twee jaar de hypotheekrente aftrekken totdat alles formeel rond is. Geef dan ook het halve eigenwoningforfait aan.

6. Vakantiehuis
De rente voor een lening op een tweede woning kan afgetrokken worden in Box 1. Wel moet je het vermogen dat is opgebouwd met de tweede woning opgeven in box 3. Over het vermogen betaal je dan 1,2% vermogensrendementsheffing over. Als je een vakantiewoning permanant, kan de leegwaarderatio van de WOZ-waarde aftrekken in box 3.

7. WOZ-waarde
De woningen zijn afgelopen tijd hard in waarde gedaald. Het herstel is inmiddels ingezet Toch kun je bezwaar maken op de WOZ –waarde. Dat scheelt enorm in de in onroerende zaakbelasting en in geval van een erfenissen ook voor de erfbelasting.

Bovengenoemde tips zijn  globaal en indicatief. Neem voordat u een definitieve beslissing neemt altijd contact op met uw boekhouder, accountant of fiscalist.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.