Rentemiddeling: is dat mogelijk voor mij?

De huidige hypotheekrente is zo laag dat veel woningbezitters er jaloersmakend naar kijken. Veel woningeigenaren zitten echter met een lange rentevaste periode. In 2009 was de gemiddelde hypotheekrente voor 100 jaar vast met een NHG (nationale hypotheek garantie) nog zo’n 6%, inmiddels is dat gedaald tot zo’n 2%. Veel eigenaren willen daarom massaal hun rentelasten naar beneden krijgen door hun hypotheek over te sluiten. Wanneer dit niet lukt is het aanvragen van rentemiddeling mogelijk.

Wat is rentemiddeling?
Een contract ontbinden kost geld. De bank berekend namelijk boeterente. Door deze rente in de financiering mee te nemen wordt deze boeterente uitgesmeerd over een langer periode en wordt dus als het ware bovenop de nieuwe rente opgeteld. Je betaald dan iets meer dan de geldende rente (2% + opslag), maar nog altijd beduidend minder dan de “oude” hoge rente.

Werken alle banken mee?
In de kamer zijn inmiddels kamervragen gesteld omdat nog niet alle hypotheekverstrekkers meewerken aan rentemiddeling. Een aantal banken zoals de ING doet dit al wel. De Rabobank daarentegen nog altijd niet. De kamer zal dan ook steeds meer banken afdwingen om mee te werken aan rentemiddeling.

Is rentemiddeling altijd interessant?
Dit is moeilijk te zeggen, dit is situatie afhankelijk. In geval van een spaarhypotheek ontvang je een lagere rentevergoeding over je spaardeel. Daarnaast speculeer je bij rentemiddeling op een stijging van de hypotheekrente. Kortom je verwacht dat de hypotheekrente in de toekomst weer gaat stijgen. Dit is niet te voorspellen. Of het in jouw situatie verstandig is kun je het best voorleggen aan een hypotheek adviseur of bespreken met je bank.