Rijk maakt 10 miljoen vrij voor verduurzaming historische woningen

Eigenaren van een woning met de status van rijksmonument, kunnen met ingang van juni een lening aanvragen voor het verduurzamen van hun huis. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft hier een bedrag van tien miljoen euro voor vrijgemaakt.

Het Nationaal Restauratiefonds zorgt voor het beheer van het fonds en restauratiebudget met betrekking tot de monumentalen huizen.

Het is een eenmalig bedrag van 10 miljoen euro voor energiebesparende maatregelen. De monumentenbezitters krijgen een lening met een lage rente vanuit het fonds.

Wel worden strenge eisen gesteld aan de verbouwing en renovatie van de monumentale panden. Het plaatsen van dubbel glas of isolatie is vaak geen optie volgens de Rijksoverheid.

“Met de investering maken we het voor bezitters van monumentale woningen ook aantrekkelijk om energie te besparen en zodoende het klimaat te ontzien”, aldus Bussemaker.

Restauratie van een monument zorgt niet alleen voor het behoud van schitterend erfgoed in ons land maar ook voor een maatschappelijk beleid voor behoud van de leefbaarheid in Nederland.