Woningmarkt koelt af, steeds meer huizen in de verkoop

In het tweede kwartaal van 2019 is de woningmarkt verder afgekoeld. Ook de huizenprijzen stijgen minder snel en het woningaanbod neemt gestaag toe, dit volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars inzake de publicatie van de woningmarktcijfers van het 2e kwartaal.

Het aantal verkopen is in het tweede kwartaal iets toegenomen, dit vergeleken met dezelfde periode 2018.

In totaal wisselden een ruim 39.000 woningen van eigenaar bij NVM-makelaars, goed voor een stijging van 1,8 procent in vergelijking met een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu rond de € 308.000,- euro, dat is ruim 7% hoger dan vorig jaar.

Ook stijgen de verkopen van duurdere woningen harder dan gemiddeld (prijsklasse tussen 300.000 en 750.000 euro). Hier bedraagt de stijging 20% in vergelijking met Q2-2018.

In Amsterdam is de gemiddelde verkoopprijs gedaald met 4 procent. Dat komt volgens de NVM niet doordat de woningen in waarde zijn gedaald, maar doordat er vooral woningen buiten de ring zijn verkocht, waar de prijzen een stuk lager liggen.

Minder nieuwbouw verkocht
In tegenstelling tot het aantal verkochte bestaande woningen is het aantal nieuwbouwwoningen dat is verkocht juist gedaald, met 13 procent. Dit heeft vooral te maken met de hoge prijzen die gevraagd worden voor nieuwbouwwoningen. De prijs van een nieuwbouwwoning ligt gemiddeld op ruim € 385.000,-, dat is ruim € 80.000,- boven de gemiddelde verkoopprijs van verkochte bestaande woningen en is een groot probleem. Dit komt met name door hoge personeels-, bouw- en grondkosten. Ook overheidsregels zoals gasloosbouwen, maken nieuwbouw woningen onbetaalbaar voor veel kopers.